PDA

توجه ! این یک نسخه آرشیو شده میباشد و در این حالت شما عکسی را مشاهده نمیکنید برای مشاهده کامل متن و عکسها بر روی لینک مقابل کلیک کنید : حاشيه اي بر حاشيه هاي اختتاميه جشنواره تئاتر فجر

tarane zendegi
1st February 2010, 06:39 PM
به گزارش خبرنگار فرهنگي ايرنا آنچه که در پي مي آيد، حاشيه ايست از اين مراسم باشکوه:
* مهمانان مراسم پيش از ورود به تالار وحدت، با کيک و نسکافه پذيرايي شدند.
* نقالي از جمله برنامه هايي بود که توسط دو هنرمند نقال در راهروي تالار وحدت براي مهمانان اجرا شد.
* زنگ اعلام ورود به سالن اصلي تالار وحدت ساعت 50: 18 نواخته شد و مهمانان از ورودي هاي مختلف با راهنمايي متصديان وارد سالن شدند.
* در حاليکه برخي مهمانان همچنان به دنبال صندلي خود بودند، سرود ملي پخش و مراسم اختتاميه بطور رسمي آغاز شد.
* متفاوت با همه مراسم ها، قاري قرآن بدون قرار گرفتن پشت تريبون، بصورت نشسته بر روي فرشي که در وسط صحنه پهن شده بود، براي متبرک شدن مراسم به کلام الهي، قرآن را قرائت کرد.
* کارگرداني اين مراسم محمد حيدري مدير مجموعه تئاتر شهر بود و محمد سلوکي نيز به عنوان مجري در اين برنامه حضور داشت.
* اولين بخش مراسم به اهدا جايزه برترين هاي نمايش از ديدگاه مردمي اختصاص داشت. ياسر خاسب کارگردان نمايش "گل" و گروه نمايش "ميز" از لهستان به عنوان دو نمايش برگزيده از نگاه مردمي جايزه خود را از دست وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي دريافت کردند.
* پس از معرفي برترين نمايش هاي مردمي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي براي سخنراني در پشت تريبون قرار گرفت.
* وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي پس از ذکر خداوند جميل، سخنان خود را با دو بيت شعر از حافظ آغاز کرد:
طالع اگر مدد دهد دامنش آورم به کف / گر بکشم زهي طرب ور بکشد زهي شرف
ابروي دوست کي شود دست کش خيال من / کس نزند از اين کمان تير مراد بر هدف
* در ادامه مراسم از ايرج راد و داريوش فرهنگ دو پيشکسوت بازيگري و کارگرداني تقدير به عمل آمد.
* ايرج راد مانند هميشه با وقار و متانت مثال زدني خود پس از دريافت تنديس و تقديرنامه از دست دکتر محمدحسين ايماني خوشخو معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با اداي احترام به مهمانان صحنه را ترک کرد.
* داريوش فرهنگ کارگردان و بازيگر نمايش "گاليله" که پس از نخستين اجراي آن به تالار وحدت آمده بود، پيش از کسب تنديس و تقدير نامه خود متني را قرآئت کرد.
* فرهنگ قبل از آغاز مراسم، حين قدم زدن در حياط تالار وحدت و در حاليکه اين متن را در دست داشت در حال تمرين اين متن بود.
اين کارگردان تئاتر در متني که خواند سه نکته را براي توسعه تئاتر گوشزد کرد: نخست ثبات مديران، دوم توجه ويژه به جوانان شهرستاني و سوم بيرون کشيدن عرصه تئاتر از هنري مهجور به هنري متمول.
* سپس امين تارخ بازيگر نقش گاليله در نمايش "گاليله" براي تقدير از داريوش فرهنگ وارد صحنه شد.
فرهنگ با مشاهده تارخ گفت: جايزه گرفتن از دست گاليله حکايتي دارد. اما ما بايد به گاليله جايزه بدهيم زيرا او در تمام عمرش آدم بيچاره اي بود.
وي با مخاطب قرار دادن مهمانان گفت: ضمنا گاليله را در تئاتر شهر تنها نگذاريد.
تارخ نيز گفت: هر آنچه را که مي خواستم بگويم داريوش گفت. من 37 سال پيش با آقاي فرهنگ آشنا شدم و خوشحالم که در 37 امين سالگرد اين دوستي با او در اثري نمايشي همکاري مي کنم.
بهزاد فراهاني نيز که عنوان بهترين بازيگر را براي بازي در نمايش "خدا در آلتونا حرف مي زند" از نگاه منتقدان دريافت کرده بود براي دقايقي به درد دل پرداخت.
اين نويسنده، بازيگر و کارگردان پيشکسوت گفت: من بعد از 48 سال براي اولين و براي گرفتن جايزه اي به روي صحنه حاضر شده ام. من 60 بازيگر در ميدان شوش پرورانده ام.
وي گفت: مديران ارشاد من را به عنوان کسي که هميشه نق مي زند مي شناسند و اين نکته را آقاي مسافر آستانه به من گفته است. از سياسي بودن و سياسي پرداختن بدم مي آيد. قصد دارم نوشتن را ترک کنم، کارگرداني را ترک کنم و اگر از سوي هنرمندي مانند مسعود دلخواه نيز پيشنهادي بازي به من ارائه نشود، بازيگري را ترک خواهم کرد.
فراهاني در ادامه گفت: اين جايزه را نيز به سه بانو تقديم مي کنم. اول همسرم، دوم دختر بزرگم که حق او در جشنواره فيلم و تئاتر فجر خورده شد و سوم دختر کوچکم که غم بودنش در اين کشور دلم را سوزانده است.
* در بخش بزرگداشت نيز از آتيلا پسياني، مريم معترف، هادي نامور، محمدرضا خاکي، بهروز غريب پور تجليل شد.
* آتيلا پسياني با دکور نمايش "ساعت صفر" که در بخش تجربه هاي نو جشنواره اجرا کرد، به اتفاق اميررضا کوهستاني وارد صحنه شد و از جايزه خود را از وي گرفت.
پسياني گفت: بسيار خوشحالم که اين جايزه را از اميررضا گرفتم و تشکر مي‌کنم از هنرمنداني و نيز از کساني که با مخالفت‌هاي خود با تئاتر تجربي، ما را در اين راه ثابت‌قدم کردند.
* مريم معترف نيز جايزه خود را از دست پري صابري گرفت.
* پيش از تجليل از معترف با پخش تصاويري از اين هنرمند، متن بسيار زيبايي درباره معترف که توسط محمود استادمحمد براي تجليل از او نوشته شده بود با صداي استاد محمد پخش شد.
* رضا صابري هنرمند مشهدي نيز جايزه هادي نامور هنرمند گلستاني را به او اهدا کرد.
* اصغر همت نيز به همراه محمدرضا خاکي وارد صحنه شد.
همت گفت: آقاي حيدري به گونه اي برنامه را تنظيم کرده که کسي لام تا کام حرف نزند اما داريوش فرهنگ اين مساله را شکست.
وي افزود: ما بارها مسائلي را که داريوش فرهنگ مطرح کرد، تکرار کرديم و اميدواريم بخاطر گل روي داريوش فرهنگ که شده گوش شنوايي باشد براي نکته هاي که مهمترين هاي آنها را خود آقاي وزير گفتند.
همت گفت: آقاي وزير ببخشيد در صحبت هايتان داريد "تئاتر براي همه"، ما آدم هايي را در تئاتر داريم که براي بشريتند از جمله شکسپير و مولير، خدايي نکرده حرف شما براي مسولان تفکري را پيش نياره که اونها ... .
* صحبت هاي همت با تشويق حاضران همراه شد.
* بهروز غريب پور نيز به همراه همسر خود وارد صحنه شد و جايزه خود را از همسرش دريافت کرد.
* بهروز غريب پور نيز گفت: نمي خواهم جلسه را سياسي کنم اما اتفاق بامزه اي در زندگي من افتاده که به هر حال سياسي هم نيست. در دوره مديريت قبلي شهرداري من تصميم گرفتم که نه شهردار باشم نه مدير عامل و تقاضاي بازنشستگي کردم. دوستان آنقدر خوشحال شدند که در حکم بازنشستگي من نوشتند: کارمند متوفي بهروز غريب پور.
اما آقاي قاليباف با ديدن اين حکم گفته بود که اين امکان ندارد آقاي غريب‌پور زنده است و بعد گفته بودند که غريب پور مبالغه مي کند او هنرمند است.
بنابراين من تصور کردم که نکند که اين خبر به گوش آقاي قاليباف برسد که من فوت کرده ام و بزرگداشتي براي من برگزار شده، از اين رو من به آقاي قاليباف به آن مديريت قبلي مي گويم من زنده هستم حتي اگر مرده باشم.
* بيمه عمر و حوادث از سوي شرکت بيمه نوين به اين پنج هنرمند اهدا شد.
* سياوش تهمورث نيز با ميکروفون براي اهداي جايزه يکي از برگزيدگان بخش مسابقه بين الملل وارد صحنه شد، گفت: کسي که عاشق هنر است محال ممکن است که روي صحنه بياد و حرف نزند.
وي با صداي بلند افزود: لعنت به اين دل، که به خاطر دل، بهزاد فراهاني بايد اين چنين صحبت هاي بکند. عشق است.
تهمورث گفت: از يکي از مسولان شنيدم که تئاتر به يک ناجي نياز دارد، نمي دانم چرا يک عده خود را ناجي تئاتر مي دانند. تئاتر ناجي و زبان نمي خواهد بلکه عشق مي خواهد.
* داود ميرباقري جايزه حميدرضا آذرنگ را به وي اهدا کرد و رضا ثروتي نيز جايزه خود را از داود رشيدي گرفت.
* نمايش "خنکاي ختم خاطره" به نويسندگي حميدرضا آذرنگ و کارگرداني نيما دهقان ستاره مراسم اختتاميه بود. اين اثر نمايشي پنج جايزه از هفت جايزه بخش مسابقه بين الملل را درو کرد.
* برگزيدگان اين نمايش در بخش هاي مختلف ضمن دريافت تنديس جشنواره و ديپلم افتخار در مجموع 12 هزار دلار جايزه نقدي دريافت کردند.
* آذرنگ و دهقان خوشحال ترين هنرمندان در تالار وحدت بودند. هنگامي که نام "خنکاي ختم خاطره"، عنوان جايزه بزرگ جشنواره را دريافت کرد، اين دو يکديگر را آغوش گرفتند و سپس با يکديگر به روي صحنه رفتند.
* آذرنگ از ساير هنرمندان اين اثر نمايشي خواست که آنها نيز به روي صحنه بياند و در اين شادي سهيم شوند.
* حسين پارسايي دبير جشنواره و مدير مرکز هنرهاي نمايشي جايزه بزرگ جشنواره را به نيما دهقان و حميدرضا آذرنگ اهدا کرد.
* جايزه بهترين بازيگر مرد بخش مسابقه بين الملل جشنواره نيز به فابريزيو پوگليزه از ايتاليا براي نمايش "دکتر فرانکشتاين" رسيد. در غياب اين هنرمند ايتاليايي، جايزه مذکور را رايزن فرهنگي ايتاليا در ايران دريافت کرد.
* خبرنگاران و نمايندگان رسانه هاي مختلف خبري در اين برنامه حضور داشتند.
* برنامه "در شهر" در حال تهيه گزارشي از اين مراسم بود.
* مراسم اختتاميه بصورت زنده از شبکه تهران در حال پخش بود.
* تمامي صندلي ها تالار وحدت و نيز طبقات بالکن آن مملو از مهمان بود. برخي مهمانان نيز بصورت ايستاده اين مراسم را تماشا مي کردند.
* اين مراسم با حضور وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، معاون هنري وزارت فذرهنگ و ارشاد اسلامي، و نيز جمعي از هنرمندان از جمله محمد استاد محمد، محمدحسين ناصربخت، محمد ابراهيميان، پري صابري، رضا صابري، ايج رادف داود رشيدي، داود ميرباقري برگزار شد.
نکته آخر: بيست وهشتمين جشنواره بين المللي تئاتر فجر را به اذعان، تاکيد و تصريح بسياري از هنرمندان و علاقه مندان تئاتر بايد يکي از موفق ترين جشنواره در کارنامه 28 ساله اين رويداد هنري برشمرد.
جشنواره اي که به رغم برخي کاستي ها، براي نخستين بار جلوه گر تجربه هاي شيرين و بزرگي شد که مي تواند سرفصلي براي آن در دوره هاي بعدي باشد.
بدون شک کسب چنين افتخاري بدون حمايت، همت و همياري مسوولان برگزار کننده آن بويژه حسين پارسايي دبير اين جشنواره ميسور نبود.
حسين پارسايي شب گذشته نيز در تب و تاب تنظيم امور مراسم اختتاميه بود. بايد به او براي کسب اين موفقيت شيرين تبريک گفت. آقاي دبير خسته نباشد.